Dr. Kris Peeters
Sportarts
Nijverheidstraat 64
9220 Hamme
T: 0494 378 520
E-mail: info@mijnsportarts.be
Raadpleging na afspraak

Functioneel bewegen

Een gezond, fit en belastbaar lichaam zal het harde werk beter aankunnen en langer kunnen volhouden. Vanuit deze optiek moeten ook de mobiliteit en de stabiliteit goed verzorgd te worden. Een ketting is zo sterk als de zwakste schakel : het prestatievermogen van een sporter wordt beperkt door zijn eigen tekortkomingen.
Met enkele eenvoudige screeningstesten kunnen we op zoek gaan naar jouw zwakke schakel... om de ketting sterker te maken !

- Y-balance test
- Functional Movement Screen

Het is belangrijk dat deze testen een eerste maal uitgevoerd worden als de sporter blessurevrij is

Y-balance test

Gebaseerd op de recentste onderzoeksbevindingen, is de Y-balance test een snelle en gemakkelijke manier om het risico op blessures en de functionele (a)symmetrie bij een sporter te bepalen. Deze test kan ook gebruikt worden om de vooruitgang in revalidatie en evolutie in een trainingsprogramma te meten.

De Y-balance test kit is ontwikkeld op basis van jarenlang onderzoek naar blessurepreventie in de onderste ledematen.

 

 

 

Functional Movement Screen

De FMS is ontworpen om basisbewegingen te testen en de zwakke schakels in het bewegen aan te wijzen op basis van 7 bewegingen : diepe squat, hordenstap, in-linelunge, schoudermobiliteit, active straight leg raise, rompstabiliteit push up en rotatoire stabiliteit. Door het onderzoeken van deze bewegingspatronen is het mogelijk om functionele beperkingen en asymmetrie eenvoudig te identificeren. Beperkingen in fundamentele bewegingspatronen kunnen negatieve invloed hebben tijdens het sporten, maar ook op het dagelijks leven.

De functional movement screen richt zich op de mobiliteit binnen het bewegen in een keten, en niet op de mobiliteit van geïsoleerde bewegingen of van een aparte spier of spiergroep. Er wordt bekeken of de uitvoeringswijze correct is, of er compensatie in de beweging optreedt, of er links/rechts verschillen zijn, de beweging pijn uilokt, enz.

Op basis van de behaalde score kunnen corrigerende oefeningen worden samengesteld in een individueel oefenprogramma, om zo de zwakke schakel uit de keten te trainen en het lichaam terug normaal of beter te laten functioneren. Hierdoor kan de patiënt kwalitatief beter revalideren, kan de sporter blessures voorblijven en gaat het rendement van de sportspecifieke training verhogen.

Een fitte atleet heeft een brede basis van functioneel bewegen, de daarboven liggende laag in de piramide is wat smaller : de functionele prestatie. De top van de piramide zijn de wedstrijdspecifieke vaardigheden. De FMS test dus de basis van het functioneel bewegen waarop verder gebouwd wordt in de sport.

De Y-balance-test en de Functional Movement Screen zijn ook heel geschikt om groepen te screenen.
FMS wordt in Amerika gebruikt in vele professionele sporten; ook het NOC en ploegen als Ajax, Feijenoord, Willem II, Borussia Dortmond, Aston Villa... maken er gebruik van.
In België zijn er nog maar enkele 'FMS Certified Specialists', waarvan Dr. Peeters de enige sportarts is.