Dr. Kris Peeters
Sportarts
Nijverheidstraat 64
9220 Hamme
T: 0494 378 520
E-mail: info@mijnsportarts.be
Raadpleging na afspraak

Wat is jouw zwakke schakel ?

Een gezond, fit en belastbaar lichaam zal het harde werk beter aankunnen en langer kunnen volhouden. Vanuit deze optiek moeten ook de mobiliteit en de stabiliteit goed verzorgd te worden. Een ketting is zo sterk als de zwakste schakel : het prestatievermogen van een sporter wordt beperkt door zijn eigen tekortkomingen.
Met enkele eenvoudige screeningstesten kunnen we op zoek gaan naar jouw zwakke schakel... om de ketting sterker te maken !

Y-balance test
Gebaseerd op de laatste onderzoeksbevindingen, is de Y-balance test een snelle en gemakkelijke manier om het risico op blessures en de functionele (a)symmetrie bij een sporter te bepalen. Deze test kan ook gebruikt worden om de vooruitgang in revalidatie en evolutie in een trainingsprogramma te meten.

Functional Movement Screen
De FMS is ontworpen om basisbewegingen te testen en de zwakke schakels in het bewegen aan te wijzen op basis van 7 bewegingen. Door het onderzoeken van deze bewegingspatronen is het mogelijk om functionele beperkingen en asymmetrie eenvoudig te identificeren. Beperkingen in fundamentele bewegingspatronen kunnen negatieve invloed hebben tijdens het sporten, maar ook op het dagelijks leven.
Op basis van de behaalde score kunnen corrigerende oefeningen worden samengesteld in een individueel oefenprogramma, om zo de zwakke schakel uit de keten te trainen en het lichaam terug normaal of beter te laten functioneren. Hierdoor kan de patiënt kwalitatief beter revalideren, kan de sporter blessures voorblijven en gaat het rendement van de sportspecifieke training verhogen.

De Y-balance-test en de Functional Movement Screen zijn ook heel geschikt om groepen te screenen.
FMS wordt in Amerika gebruikt in vele professionele sporten, alsook door het NOC en ploegen als Ajax, Feijenoord, Willem II, Borussia Dortmond, Aston Villa...
In België zijn er nog maar enkele 'FMS Certified Specialists', waarvan Dr. Peeters de enige sportarts is.