Dr. Kris Peeters
Sportarts
Nijverheidstraat 64
9220 Hamme
T: 0494 378 520
E-mail: info@mijnsportarts.be
Raadpleging na afspraak

- Er was eens...
Net zoals heel wat sprookjes met die drie woorden beginnen, haalt Gray Cook in zijn boek ‘Body in Balance’ een verhaal aan om even bij stil te staan.
Hij vertelt over de antieke Olympische held Milo.

Elke dag tilde Milo een kalfje op en droeg het over een bepaalde afstand in zijn armen.
Het kalf werd een stier, maar Milo zette zijn training verder.
Op de eerste dag van de Olympische Spelen droeg hij de volgroeide stier over het oefenveld.

Niet dat Milo zes keer Olympisch kampioen werd is het belangrijkste dat we moeten onthouden uit het verhaal, wel de manier waarop…
1. Trainen moet je opbouwen : Milo tilde niet van bij het begin een stier op, maar een kalf… en terwijl het kalfje groeide, werd zijn training intensiever en zijn lichaam sterker.
2. Periodisering : training gebeurt in cycli volgens het sportseizoen om te kunnen pieken wanneer het nodig is : bij de competitie. Lichamelijk en mentaal ‘top’ blijven zonder rustperiode is voor niemand mogelijk. Training is een cyclus van opbouwen, competitie en heropbouwen.
3. Een goede training vraagt een visie : de eerste dag een stier optillen en er mee rondlopen is quasi onmogelijk. Een kalfje optillen en ronddragen is een haalbaar doel. Milo had er vertrouwen in dat hij zijn doel zou bereiken . Het kalfje groeide wel elke dag, maar zo léék het niet. Milo werkte aan een bereikbaar doel.

Dàt is de belangrijke inhoud van het verhaal !
Training is : een fysieke inspanning die moet gespreid zijn over een bepaalde tijd om groei, ontwikkeling en vooruitgang mogelijk te maken (opbouw); plannen hoe en wanneer je wil pieken (periodisering); lichamelijk maar ook mentaal groeien : wat kan je en wat wil je bereiken (visie).

We kunnen allemaal een beetje van Milo leren : hij geloofde erin, werkte eraan en bereikte zijn doel…
Succes !

(Naar het verhaal van Milo van Kriton, geanalyseerd door Gray Cook in “Athletic Body in Balance”, 2003)

- Een gezonde geest in een gezond lichaam.
In de nieuwsbrief van Fedes (Federatie Dans en Sport) worden 12 tips opgesomd om via sport naar een optimale conditie toe te werken. Wij willen ze jullie niet onthouden !

- 1. Ken jezelf, weet wat je in gedachte hebt, ken je mogelijkheden, maar ook je grenzen.
- 2. Bezin eer je begint : raadpleeg je huisarts, laat je preventief sportmedisch keuren...
- 3. ... en maak je een/de keuze : wat is de inhoud, wanneer, waar en met wie, hoe, de juiste outfit, de invloed op je baan, op je leefomgeving en ook je budget !
- 4. Opwarmen van het totale lichaam is een must, cool-down ook, rek- en strekoefeningen (stretching), sla ze niet over !
- 5. Je conditieopbouw : start en evolueer rustig, overwin zwakke punten, inzet en volhouden staan voorop.
- 6. Trainen, oefenen is ook rusten ! Dat is herstel van je lichamelijke en geestelijke functies (zoals na een maaltijd : het moet zakken)
- 7. Heb speciale aandacht voor je schoeisel,  raadpleeg een kenner. Sport je blootsvoets : vertroetel je voeten en de gewrichten.
- 8. Zorg vanaf de eerste beurt voor een goede techniek, doe in het begin je oefeningen traag en heel correct. Voor je een beweging, handeling bijna automatisch kunt uitvoeren, heb je ze tussen de 600 en 2000 keer uitgevoerd, spieren hun geheugen moet trouwens ook getraind worden.
- 9. Snelheid, kracht, uithouding, weerstand, lenigheid, coördinatie en de 'state of mind' bepalen een totale conditie.
- 10. Hou het steeds prettig, kun je blijven praten tijdens de inspanning met je partner. Bouw reserve op tijdens de oefeningen, put dus niet uit je reserves.
- 11. Voeding : wondereten bestaat eigenlijk niet. Hoed je voor sommige voedingsslogans. Info is soms subtiele reclame. De gewone keuken is OK, ken de voedingsdriehoek. Maar je fles water of je favoriete sportdrank is op zijn plaats.
- 12. Sluit je als lid aan bij een sportclub, sportfederatie, volg een cursus, lessenreeks, een stage en laat je ook verzekeren. "Just do it".
Neem je deze tips ter harte, dan kom je tot :
Anima sacra in copore sano : een gezonde ziel in een gezond lichaam.

- Olivier Doll
In "Het Nieuwsblad' van 17 oktober 2008 :
"Er is geen tegel in het dokterskabinet (van RSC Anderlecht, nvdr) waarop Olivier Doll in zijn 10 jaar (1994-2004) in Brussel geen blik op heeft geworpen. Sinds hij vier jaar geleden naar Lokeren trok, is hij een vaste waarde zonder veel blessures"

- Jonge sporters ontmoeten elkaar op sporttalent.be
Jonge sporters kunnen elkaar voortaan ontmoeten op het nieuwe internetplatform www.sporttalent.be. Op initiatief van ex-profbasketters Pieter Loridon en Pat Lauwerys werd een online community gecreëerd waar jongeren elkaar op een positieve manier rond sport kunnen ontmoeten, ervaringen kunnen uitwisselen en informatie kunnen vinden. Topatleten, topcoaches en topsportspychologen verbonden aan Topsport Vlaanderen geven er goede raad. De sporttips die je er vindt, zijn zeker niet alleen voor jongeren interessant !

vacature

 

WE WANT YOU


Voor de uitbreiding van onze praktijk voor sportgeneeskunde zijn wij op zoek naar een jonge, dynamische, leergierige maar vooral gemotiveerde collega sportarts (m/v).

Door onze consultatieblokken nog verder uit te breiden, willen wij voor onze patiënten nog korter op de bal kunnen spelen.

In team kunnen werken en flexibel zijn is een voorwaarde, blijvend open staan voor nieuwe ontwikkelingen in de sportgeneeskunde is een must. Ervaring met echografie, een VASO opleiding en kennis inspanningsfysiologie pleiten in je voordeel. Je vooropleiding kan zowel huisarts-, fysische of orthopedische geneeskunde zijn.
Wij garanderen je een plekje in een dynamisch team, binnen een 100 % sportgeoriënteerde praktijk, met administratieve ondersteuning en alle apparatuur die de hedendaagse sportgeneeskunde praktijk nodig heeft.

Ben jij de persoon die wij zoeken, mail dan je CV met motivatiebrief naar info@mijnsportarts.be. Wij lezen graag waarom wij voor jou zouden moeten kiezen.