Dr. Kris Peeters
Sportarts
Nijverheidstraat 64
9220 Hamme
T: 0494 378 520
E-mail: info@mijnsportarts.be
Raadpleging na afspraak

Krachtmeting

Om gezond en succesvol te kunnen trainen is het niet alleen noodzakelijk om de spiergroepen te trainen, maar ook om te achterhalen wat er met die spiergroepen gebeurt tijdens de training.
De diagnose toestellen van Dr. Wolff werden ontwikkeld vanuit de vaststelling dat veel van de (sport)letsels waarmee we geconfronteerd worden, te wijten zijn aan onevenwichtige spierontwikkeling of aan statiekafwijkingen.
De bedoeling van deze diagnose is om het probleem bij de oorzaak aan te pakken en om op die manier preventief te kunnen werken.

Back-Check®
De Back-Check® is een multifunctioneel systeem waarbij de kracht van verschillende spiergroepen getest en gemeten wordt. Het gaat over de spiergroepen van de rug, schouder, nek, borst, armen, buik en bovenbenen.
Er gebeurt een volledige analyse van de verschillende spiergroepen waarbij de kracht wordt aangeduid als zeer goed/goed/slecht/zeer slecht en dit in verhouding tot wat er normaal mag verwacht worden volgens gewicht, lengte en geslacht.
Het (on)evenwicht tussen de spiergroepen wordt zowel links t.o.v. rechts als voorste t.o.v. achterste spiergroepen geëvalueerd.

Doel van dit onderzoek is enerzijds preventief:
door het analyseren van de kracht van de spiergroepen kunnen overbelastingsletsels vermeden worden.
Anderzijds is het ook de bedoeling om bij een letsel naar de oorzaak te zoeken.
Door het opstellen van een aangepast krachttrainingsprogramma en stabilisatieoefeningen kunnen verdere blessures vermeden worden en kan er tevens prestatieverbeterend gewerkt worden.
Van elk onderzoek wordt er analyse gemaakt, die samen met de atleet besproken wordt en aan de hand waarvan er specifieke oefeningen geadviseerd worden.

Flex-check®

Beweeglijkheid en flexibiliteit zijn de basisvereisten voor een goede werking van het arthromusculair systeem.
Beperkingen in beweeglijkheid, vaak bepaald door spierproblematiek, veroorzaken een minder goed functioneren van ons lichaam en spelen een bepalende rol in het veroorzaken van rugpijn.
Het objectief en quantificeerbare testen van de beweeglijkheid is een voorwaarde voor een accurate trainingsplanning.

Via de Flex-Check® wordt de flexibiliteit, beweeglijkheid en veerkracht van het spiersysteem van de onderste ledematen gemeten.
Bedoeling is om een eventueel krachtverschil in de benen op te sporen.
Dit kan o.m. aangewend worden om kniepeesproblemen (jumpers knee), letsels van hamstrings en quadriceps te voorkomen.


 

Balance-Check®

De Balance-Check® is een systeemoplossing voor het trainen en testen van de proprioceptie. Met dit toestel worden de coördinatiemogelijkheden, lichaamsstabiliteit en het eventuele onevenwicht gemeten.
In het bijzonder kan hier gebruik van gemaakt worden in het kader van enkelstabiliteit.

Doelstelling is enerzijds preventief : opsporen van verzwakkingen zodat er aangepaste stabiliteits- en krachtoefeningen kunnen opgesteld worden. Anderzijds kan bij letsels door dit toestel ook gemeten worden of het letsel volledig genezen is.